Lezing over de Stelling van Amsterdam bij HGMK

Beverwijk – Op donderdagavond 18 januari zal René Ros op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, een avond verzorgen over de Stelling van Amsterdam. De lezing wordt gehouden in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk, aanvang 20 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Leden van het HGMK hebben gratis toegang, anderen betalen € 5,- entree.

René Ros is een bekende historicus op het gebied van de Stelling van Amsterdam en kan er dus veel over vertellen en laten zien, want hij bezit hierover ook een uitgebreide documentatie. De avond zal na de inleiding worden begonnen met de film “Geheim Landschap” en gaat over militair erfgoed in Europa en Nederland, waarna uitgebreid zal worden ingegaan over de Stelling. Ook worden aan het einde van de lezing lokale objecten uit de Stelling besproken en toegelicht.

De ring van forten om Amsterdam was bedoeld als laatste verdedigingszone van Nederland. Hierbinnen zou het leger zich moeten terugtrekken in geval van een aanval en moest het hier een aantal maanden kunnen uithouden. Alle noodzakelijke zaken, zoals voedsel, brandstof en munitie, werden binnen deze cirkel gebracht. De hoofdverdediging bestond uit ondergelopen land (inundatie), wat diep genoeg moest zijn om niet doorheen te kunnen waden, maar niet diep genoeg om over te varen. De forten waren op strategische plekken gebouwd  ter ondersteuning en bescherming van wegen en sluizen.

Tijdens de mobilisatie van Eerste Wereldoorlog is de Stelling in paraatheid gebracht en er gaan geruchten dat dit feit de reden was dat Nederland neutraal kon blijven. (Foto: HGMK)