Extra intercity’s op Kennemerlijn

Beverwijk – Vanaf volgende week rijdt in de ochtend- en avondspits een extra intercity tussen Alkmaar, Heiloo, Castricum, Beverwijk en Haarlem. De wethouders openbaar vervoer van Haarlem, Bloemendaal, Velsen, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Alkmaar hebben onder leiding van wethouder Dorenbos van Beverwijk een forse bestuurlijke inspanning moeten leveren om dit voor elkaar te krijgen.

Na een actieve lobby van de regiowethouders in de Tweede Kamer en bij de staatssecretaris is het  overleg met NS gestart om de dienstverlening op de Kennemerlijn te verbeteren. Ook raadsleden uit de diverse gemeentes hebben hier een actieve rol in gespeeld. Het overleg met NS heeft tot een positief resultaat geleid. Twee extra intercity’s: een aan het einde van de ochtendspits en een aan het begin van de avondspits. Meer treinstellen voor de sprinters, passend bij het aantal reizigers. Daardoor vermindert het aantal keren dat stations voorbij worden gereden, omdat de treinen overvol zijn. Een flinke verbeterslag van de uitval van materieel. Voor reizigers in de richting Leiden/Den Haag is in Haarlem een langere overstaptijd gerealiseerd. NS wil alleen extra intercity’s laten rijden als de sprinters structureel vol zijn. Dat houdt in dat niet alleen de zitplaatsen gevuld zijn, maar dat ook de staanplaatsen volledig benut worden. Daarom komen er na tellingen van NS nu twee intercity’s bij. NS ziet op dit moment geen reden voor verdere uitbreiding. De wethouders blijven echter het belang onderstrepen van meer treinen gedurende de dag in dit dichtbevolkte deel van de Metropool Regio Amsterdam. Het structurele overleg met NS wordt dan ook in stand gehouden en de wethouders van de gemeenten langs de Kennemerlijn blijven de ontwikkelingen goed monitoren.

Foto: De drie IJmondwethouders vervoer (Frowijn, Baerveldt en Dorenbos) en het Beverwijkse steunfractielid Kevin Benning op 27 oktober 2016 bij de Tweede Kamercommissie om de regio te vertegenwoordigen. Hierna is het structureel overleg met NS tot stand gekomen.